Οι επιδράσεις των social media στην ψυχολογία και την απόδοση του αθλητή

Πρόσφατα, η Madison Keys εξέφρασε τις ανησυχίες της για το πως οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) πρέπει να αυξήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους προκειμένου να προστατεύσουν τους παίκτες από τη λήψη υβριστικών μηνυμάτων και ακόμη περαιτέρω απειλές θανάτου ανά πάσα στιγμή. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ακραία, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνουν στο επαγγελματικό και εφηβικό επίπεδο.

 

Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο και στόχο την βέλτιστη διαχείριση των social media σε σχέση με την ψυχολογία και απόδοση του αθλητή, ο Αθλητικός Ψυχολόγος-Ψυχοφυσιολόγος Oρέστης Πανούλας επισημαίνει παρακάτω 3 βασικές αρνητικές επιδράσεις της χρήσης των social media, παραθέτοντας πρακτικούς τρόπους διαχείρισης.

 

Πριν τον ύπνο

 

Η χρήση των social media στο κρεβάτι πριν τον ύπνο μειώνει δραματικά την αποκατάσταση και την συγκέντρωση του αθλητή την επόμενη μέρα. Ο βασικός λόγος είναι το φως το οποίο προέρχεται από την οθόνη του κινητού/τάμπλετ και καθυστερεί την έκκριση μελατονίνης (ορμόνη που σε προετοιμάζει για ύπνο). Πώς επηρεάζει αυτό τον ύπνο; Προκαλεί την καθυστέρηση ποιοτικού ύπνου, και πιθανά ενδιάμεσα ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Τρόπος Διαχείρισης: Όταν πέφτει ο ήλιος χρησιμοποίησε το φίλτρο νύχτας, 1 ώρα πριν τον ύπνο μείνε μακριά από οθόνες, εναλλακτικά διάβασε ένα βιβλίο ή άκου μουσική.

 

Το πρωί

 

Μετά το πρωινό ξύπνημα συμβαίνει συχνά να βλέπουμε στο κινητό μας ποιες αναρτήσεις ή ιστορίες έχουν ανέβει από φίλους στα social media. Η συγκεκριμένη διαδικασία εξελίσσεται σε ταχύ ρυθμό με συναισθηματικές αντιδράσεις να έχουν τον κύριο λόγο. Οι διάφορες πλατφόρμες social media έχουν βρεί το εξής “κόλπο”: όσες περισσότερες συναισθηματικές αντιδράσεις από τους χρήστες, τόσο περισσότερος χρόνος χρήσης της εφαρμογής. Μελέτες σχετικά με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πώς μειώνουν α) την ομαλή ρύθμιση συναισθημάτων καθώς και β) την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Οι λειτουργίες “α” και “β” παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόδοση του αθλητή καθημερινά στην προπόνηση και στους αγώνες.

 

Τρόπος Διαχείρισης: Με το πρωινό ξύπνημα πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, φάε το πρωινό σου ενεργοποιώντας τις αισθήσεις σου στο παρόν, στη συνέχεια κάνε διατάσεις για όλο το σώμα.

 

Πριν από έναν αγώνα

 

Οι αθλητές συχνά χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ενστικτώδη μηχανισμό για να αντιμετωπίσουν το άγχος πριν από έναν αγώνα. Ουσιαστικά με αυτή τη συμπεριφορά γίνεται καταστολή άγχους, το οποίο θα νιώσει ο αθλητής να επανέρχεται κατα τη διάρκεια του αγώνα.

 

Τρόπος Διαχείρισης: Βαθιές αναπνοές για 5 λεπτά όταν νιώσεις κάποιο ακαθόριστο φόβο, φέρε στο μυαλό σου εικόνες στις οποίες βλέπεις να αγωνίζεσαι με τρόπο που σε κάνει χαρούμενο/η.

 

Πηγή : tennisnews.gr

 

#Ηράκλειο #Κρήτη #Τένις #Άρθρα