Αποθεραπεία Στο Τένις

Αποθεραπεία ονομάζεται η περίοδος αμέσως μετά το τέλος μιας προπόνησης ή ενός αγώνα. Ο ειδικός συνεργάτης του Tennis24, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, αναφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας σωστής αποθεραπείας μετά την προπόνηση ή τον αγώνα.

Ο σκοπός της αποθεραπείας είναι να επιστρέψει το σώμα στις “φυσιολογικές συνθήκες” δηλαδή στις συνθήκες που είχε πριν την άσκηση.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των καρδιακών παλμών, τη μείωση του ρυθμού αναπνοής, καθώς και τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Πιο συγκεκριμένα στο Τένις η αποθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μια χαλαρή εναλλαγή της μπάλας σε ήπιο ρυθμό ή χαλαρό τρέξιμο, σε συνδυασμό πάντα με στατικές διατατικές ασκήσεις.

Η αποθεραπεία είναι εξίσου σημαντική με την προθέρμανση, ωστόσο πολλοί αθλητές είτε την ξεχνούν είτε την αγνοούν.

Μια σωστά δομημένη αποθεραπεία έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
1) Απομακρύνει γρηγορότερα το Γαλακτικό Οξύ (Γ.Ο) από το αίμα
2) Μειώνει τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα
3) Μειώνει την μυϊκή δυσκαμψία
4) Διατηρεί την ελαστικότητα και το εύρος κίνησης της άρθρωσης του αθλητή

Εμποδίζει την φλεβική συγκέντρωση
Όταν ολοκληρώνεται μια προπόνηση ή αγώνας υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αίματος κυρίως στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα όλο και λιγότερο αίμα να μπορεί να επιστρέψει στην καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πίεση του αίματος και ζάλη.

Απομακρύνει το Γαλακτικό Οξυ (Γ.Ο) απο τους μυς
Σημαντικό ρόλο στην αποθεραπεία παίζει η απομάκρυνση του Γ.Ο που παράγεται μέσω της αναερόβιας γλυκόλυσης και συσσωρεύεται στους μυς. Μετά απο έναν αγώνα η συγκέντρωση του Γ.Ο στο αίμα μπορεί να φτάσει τα 11 mmol (όταν σε κατάσταση ηρεμίας έχουμε μόνο 1 mmol).

Με την ολοκλήρωση της αποθεραπείας τα επίπεδα του Γ.Ο επιστρέφουν σχεδόν σε τιμές ηρεμίας.

Μειώνει τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα
Η αδρεναλίνη είναι ορμόνη που απελευθερώνεται απ’ τα επινεφρίδια, τα οποία αυξάνουν την καρδιακή παροχή, την πίεση του αίματος, τον όγκο κατανάλωσης του οξυγόνου και τον ρυθμό που οι μυς διασπούν το γλυκογόνο. Αυτή η ορμόνη μπορεί να μείνει στο αίμα για αρκετές ώρες. Μια σωστή αποθεραπεία βοηθά στην γρηγορότερη απομάκρυνση της αδρεναλίνης απ’ το αίμα.

Μειώνει την μυϊκή δυσκαμψία
Πολλοί αθλητές νοιώθουν έντονο πόνο ή “πιάσιμο” μια δύο μέρες μετά τον αγώνα. Μετά την αποθεραπεία ο κάθε αθλητής θα είναι σε θέση να αγωνισθεί ή να κάνει μια σκληρή και απαιτητική προπόνηση σε μικρότερο χρονικό διάστημα, χωρίς παράλληλα να μειωθεί η αθλητική του απόδοση.

Διατηρεί την ευλυγισία και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων
Οι διατατικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του αθλητή, καθώς και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων που επιβαρύνονται έντονα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

#Ηράκλειο #Κρήτη #Τένις #Άρθρα

Πηγή Tennis24