Το Παιχνίδι Του Διπλού

Δύο καλά μυαλά – συνεργαζόμενα σωστά μεταξύ τους – και τέσσερα καλά πόδια μπορούν να κερδίσουν αμέτρητους πόντους σε ένα διπλό παιχνίδι. Για την κατάκτηση της νίκης στο διπλό παιχνίδι απαιτείται καλή συνεργασία παικτών για να παρουσιάσουν «σκεπτόμενο τένις» και γερά πόδια.

Οι πόντοι στους αγώνες διπλών ξεκινούν με πολύ καλά δομημένα χτυπήματα.

Εκτέλεσε service στο backhand του αντιπάλου ή στο ακάλυπτο γήπεδο και προσέγγισε το φιλέ όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μετά τα πράγματα γίνονται πιο συναρπαστικά. Με τέσσερις παίκτες, μεγαλύτερες διαστάσεις και προκλητικές γωνίες, θα ζήσεις δυναμικούς, μεγάλης διάρκειας, απρόβλεπτους και συναρπαστικούς πόντους.

Οι στρατηγικές και οι συμβουλές τακτικής που παρουσιάζονται εδώ, θα σου επιτρέψουν να αναβαθμίσεις το διανοητικό επίπεδο του παιχνιδιού σου στο διπλό. Οι περισσότεροι παίκτες διακρίνονται στα διπλά, αφού πρώτα τα έχουν καταφέρει στο μονό παιχνίδι και φυσικά ύστερα από πολύ καιρό και πολλές προπονήσεις. Στα διπλά η ταχύτητα, η δύναμη και η αντοχή γίνονται λιγότερο σημαντικά, σε σύγκριση με την τοποθέτηση στο γήπεδο, την πρόβλεψη και την επιλογή του κατάλληλου χτυπήματος.

 

Κόψιμο της επιστροφής του service στο φιλέ: Στοιχείο αιφνιδιασμού

 

Όταν ο συμπαίκτης σου σερβίρει, κι εσύ κινείσαι προς την άλλη μεριά του γηπέδου για να «κόψεις» μια διαγώνια επιστροφή του service, εκτελώντας ένα volley, αυτό λέγεται «κόψιμο» της επιστροφής στο φιλέ. Το κόψιμο της μπαλιάς στο φιλέ είναι μια πολύ αποτελεσματική κίνηση για να κερδίσεις πόντους , για να κάμψεις το ηθικό του παίκτη, που υποδέχεται το service και για να βγάλεις εκτός θέσης την αντίπαλη δυάδα αντιπάλων.

Η ικανότητα αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται για να προσθέτει ένα στοιχείο αιφνιδιασμού στο παιχνίδι, αλλά όμως θέλει πολύ χρόνο για να τελειοποιηθεί, όσον αφορά την κίνηση, την τεχνική, τον συγχρονισμό, και την επικοινωνία. Το «κόψιμο» της μπάλας δεν πρέπει να είναι μια αναμενόμενη κίνηση, από την αντίπαλη δυάδα.

Όσον αφορά την τεχνική, απλά πρέπει να εφαρμόσεις όλα αυτά τα χτυπήματα που κάνεις και στο μονό παιχνίδι σου, αλλά φρόντισε στις προπονήσεις σου να δώσεις μεγαλύτερη σημασία στα volley και στα smash.

Η κίνησή σου πρέπει να είναι γρήγορη, σκόπιμη και σε γωνία προς το φιλέ (για περισσότερη δύναμη) και όχι παράλληλη σ’ αυτό. Η τεχνική που χρησιμοποιείται για να «κοπεί» η μπαλιά δε διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο volley. Κάνε μικρή την προς τα πίσω αιώρηση της ρακέτας, την επαφή με την μπάλα όσο το δυνατόν νωρίτερα και προσπάθησε να εκτελέσεις ένα χτύπημα με τον οποίο θα κερδίσεις τον πόντο. Αν δεν προσπαθήσεις να κερδίσεις τον πόντο, θα βρεθείς σε δυσχερή θέση στο γήπεδο για να τελειώσεις τον πόντο. Αν δεν είσαι πολύ καλός στην εκτέλεση του volley, να μη δοκιμάζεις αυτή την κίνηση πολύ συχνά, παρά μόνο τόσο, όσο για να νιώθουν οι αντίπαλοί σου κι αυτή την απειλή.

Αποφασιστική σημασία έχει και ο συγχρονισμός. Κινήσου ακριβώς τη στιγμή που ο αντίπαλός σου επιστρέφει το service, επιχειρώντας να στείλει την μπάλα διαγώνια. Αν κινηθείς νωρίτερα, θα χάσεις το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, ενώ αν κινηθείς αργότερα δεν θα μπορείς να φθάσεις την μπάλα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, για το οποίο απαιτείται χρόνος να αναπτυχθεί είναι και η επικοινωνία των παικτών μιας ομάδας. Παίκτες οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία στα διπλά και παίκτες και δεν είναι εξοικειωμένοι μεταξύ τους, θα πρέπει να επιχειρούν να «κόβουν» την μπάλα σπάνια (να το κάνουν μόνο όταν έχουν το περιθώριο να χάσουν τον πόντο. Π.χ. αν κερδίζουν 40-0 ή 40-15).

Κάποιοι παίκτες συναντιούνται μετά από κάθε τελείωμα του πόντου και συνεννοούνται για τον επόμενο πόντο. Η συνεννόηση μπορεί να περιλαμβάνει:

 

⦁ Το «κόψιμο» της μπάλας

⦁ Σε ποια φάση θα προσπαθήσει να «κόψει» την μπάλα

⦁ Σε ποια φάση, θα καλύψει ο ένας την θέση του άλλου αν κάνει λάθος στην εκτίμηση για κόψιμο ο συμπαίκτης του σερβίροντος

⦁ Το που θα σερβίρει ο παίκτης (αν θα σερβίρει στο backhand ή στο forehand του αντιπάλου που δέχεται το service, για να μικρύνει η γωνία που θα μπορεί να επιστρέψει την μπάλα αυτός που δέχεται το service και να την κόψει πιο εύκολα ο συμπαίκτης αυτού που σερβίρει).

⦁ Αν θα κατέβει κι ο παίκτης που σερβίρει στο φιλέ και σε ποια φάση του πόντου

⦁ Αν θα κάνει το «κόψιμο» της μπάλας στο πρώτο ή στο δεύτερο service.

Κάποιοι παίκτες προσυνεννοούνται ή κάνουν σήματα πίσω από την πλάτη τους για να δείξουν στον συμπαίκτη τους ότι πρόκειται να «κόψουν» την μπάλα. Η γροθιά δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση για «κόψιμο» της μπαλιάς, ενώ η ανοικτή παλάμη υποδηλώνει ότι θα γίνει προσπάθεια «κοψίματος».

Ζευγάρια που έχουν παίξει πολλά παιχνίδια μαζί, δε χρειάζονται τέτοιου είδους σήματα, αλλά οπωσδήποτε σε κάθε πόντο συνεννοούνται. Τις πιο πολλές κινήσεις τους μέσα στο γήπεδο, τις έχουν κάνει πολλές φορές κι έχουν αναπτύξει μια αίσθηση μεταξύ τους για το τι πρέπει να γίνει και πότε πρέπει να γίνει. Αν δεν είσαι σίγουρος για το αν το «κόψιμο» της επιστροφής είναι η σωστή κίνηση σε μια κρίσιμη στιγμή, συζήτησέ το με το συμπαίκτη σου και μην προσπαθήσεις τις κρίσιμες στιγμές να κάνεις το «κόψιμο» της μπάλας.

 

Επιστροφές service και χτυπήματα εδάφους

 

Τα χτυπήματα εδάφους είναι απαραίτητα, αλλά οι αποτελεσματικοί παίκτες διπλού κερδίζουν τους πόντους με πιο δυναμικά χτυπήματα. Οι θέσεις που παίρνονται κατά την έναρξη του πόντου είναι:

⦁ Αυτός που δέχεται το service, παίρνει θέση για την επιστροφή του περίπου στο σημείο, όπου η βασική γραμμή συναντιέται με την πλάγια γραμμή του μονού.

⦁ Ο συμπαίκτης αυτού που σερβίρει παίρνει θέση κοντά στο φιλέ 2,5 με 3 μέτρα μακριά του και μέσα από την πλάγια γραμμή του μονού.

⦁ Ο συμπαίκτης του παίκτη που υποδέχεται το service στέκεται στην γραμμή του service ανάμεσα στην κεντρική γραμμή service και στην πλάγια γραμμή του μονού.

 

Στο διπλό παιχνίδι λάβε υπόψη σου τα παρακάτω:

 

⦁ Αν ο παίκτης που σερβίρει ανεβεί στο φιλέ μετά το service, στείλε την μπάλα διαγώνια στα πόδια του.

⦁ Όταν προσπαθείς να περάσεις τον συμπαίκτη του παίκτη, που σερβίρει στο φιλέ, στόχευσε την πλάγια γραμμή του μονού

⦁ Προσπάθησε να βρεις νωρίς στον αγώνα το τι δυνατότητες έχει ο συμπαίκτης του παίκτη που σερβίρει.

⦁ Δοκίμασε μερικές φορές να περνάς τον συμπαίκτη του παίκτη που σερβίρει, ακόμη κι αν χάσεις τον πόντο

⦁ Όταν ο συμπαίκτης σου βρεθεί εκτός θέσης, κινήσου για να καλύψεις το ανοιχτό γήπεδο

⦁ Να έχετε και οι δύο επιθετική στάση

⦁ Κάνε μικρή την προς τα πίσω αιώρηση της ρακέτας στην επιστροφή τους service, επίστρεψε την μπάλα ψηλά και βαθιά και κάνε προσέγγιση στο φιλέ

⦁ Επίστρεψε το service διαγώνια και ρηχά στα πόδια του παίκτη που σερβίρει και κάνε προσέγγιση στο φιλέ

⦁ Επίστρεψε την μπάλα βαθιά, αν ο παίκτης παραμείνει στη βασική γραμμή

⦁ Κάλυψε πάντα το ανοιχτό γήπεδο

 

Ο ρόλος του service στο διπλό παιχνίδι

 

Η ικανότητά σου να στέλνεις την μπάλα με το service εκεί που θέλεις είναι μια σχετικά επιτηδευμένη ικανότητα, που απαιτεί πολύ εξάσκηση για να αναπτυχθεί, αλλά μπορείς να έχεις εσύ τον έλεγχο και να κατευθύνεις από την αρχή του πόντου το παιχνίδι. Το πλασάρισμα της μπάλας με το service σε μια συγκεκριμένη περιοχή θέτει τις βάσεις για τον πόντο που ξεκινά.

⦁ Διαπίστωσε νωρίς με τον συμπαίκτης σου ποια είναι τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων σου ή ποιες περιοχές του γηπέδου τους αφήνουν ακάλυπτες, για να εκτελείτε τα χτυπήματά σου σε αυτές.

⦁ Ο παίκτης που εκτελεί τα καλύτερα service ξεκινάει πρώτος σε κάθε σετ

⦁ Για να εκτελέσεις service πάρε θέση περίπου στο μέσον της απόστασης ανάμεσα στο σημάδι του κέντρου και της πλάγιας γραμμής του γηπέδου του διπλού

⦁ Εκτέλεσε service βαθιά στο backhand του αντιπάλου σου ή στον κενό/ακάλυπτο χώρο

⦁ Εκτέλεσε τα περισσότερα service στο κέντρο.

⦁ Εκτέλεσε service διαγώνια και ανοιχτά στο backhand ενός δεξιόχειρα παίκτη, όταν σερβίρεις στο γήπεδο πλεονεκτήματος (service από αριστερά) για να «τραβήξεις» τον αντίπαλό σου έξω από το γήπεδο.

⦁ Εκτέλεσε service ανοιχτά και διαγώνια στο backhand ενός αριστερόχειρα παίκτη όταν σερβίρεις στο γήπεδο της ισοπαλίας (service από δεξιά), για να «τραβήξεις» τον αντίπαλό σου έξω από το γήπεδο.

⦁ Εκτέλεσε service βαθιά ακριβώς πάνω σε παίκτες που κάνουν μεγάλη την προς τα πίσω αιώρηση της ρακέτας κατά την επιστροφή του service.

⦁ Πρόσθεσε περισσότερες στροφές (φάλτσο) στα service σου, για να έχεις περισσότερο χρόνο για να ανέβεις στο φιλέ.

⦁ Καθώς ανεβαίνεις στο φιλέ κάνε split step, όταν ο αντίπαλός σου ετοιμάζεται να χτυπήσει την μπάλα

⦁ Εκτέλεσε service στο κέντρο του γηπέδου, αν ο συμπαίκτης σου είναι καλός στο να «κόβει» τις μπαλιές των αντιπάλων με volley.

Οι καλοί παίκτες του διπλού μπορούν να στείλουν την μπάλα με το service τους σε συγκεκριμένα σημεία και στην συνέχεια ακολουθώντας την μπάλα, να προσεγγίσουν το φιλέ, για να εκτελέσουν volley. Η ομάδα που ανεβαίνει πρώτη στο φιλέ έχει τον έλεγχο της εξέλιξης του πόντου. Μπορεί να μη κερδίσει την πόντο, αλλά έχει την επιλογή για το ποιος θα το κάνει. Αν μπορείς να «κόψεις» την μπάλα κοντά ή να την στείλεις διαγώνια και βαθιά με τις επιστροφές σου, ακολούθησε το χτύπημά σου στο φιλέ και έλα σε μια θέση για εκτέλεση volley.

 

Οι στρατηγικές για το volley που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το καλύτερο και να φτάσεις στην νίκη:

 

⦁ Όταν σερβίρει ο συμπαίκτης σου, πάρε θέση περίπου 2,5 με 3 μέτρα από το φιλέ και δύο με τρία βήματα μέσα από την πλάγια γραμμή του μονού.

⦁ Όταν ο συμπαίκτης σου εκτελεί service πλάγια και ανοιχτά, μετακινήσου λίγο προς το διάδρομο του διπλού

⦁ Όταν ο συμπαίκτης σου εκτελεί service, προστάτεψε την πλευρά του γηπέδου σου, «κόψε» τις αδύναμες μπαλιές στο κέντρο και εκτέλεσε smash σε οποιαδήποτε λόμπα γίνει προς την πλευρά σου, εκτός και αν ο συμπαίκτης σου φωνάζει να την αφήσεις γι’ αυτόν.

⦁ Επίστρεψε τις χαμηλές μπαλιές με βαθιά volley στη μέση του γηπέδου

⦁ «Κόψε» τις ψηλές μπαλιές με volley στη γωνία

⦁ Στις γρήγορες ανταλλαγές της μπάλας στο φιλέ, ο τελευταίος παίκτης που χτυπάει την μπάλα εκτελεί και το επόμενο χτύπημα, αν αυτό είναι στη μέση του γηπέδου, διότι είναι εν εγρηγόρσει.

⦁ Όταν «κόβεις» μια μπαλιά στο φιλέ, προσπάθησε να τελειώσεις τον πόντο.

⦁ Μετακινήσου διαγώνια προς το φιλέ για ένα «κόψιμο» της μπάλας, αντί να κινηθείς παράλληλα.

⦁ Πάρε θέση πιο μακριά από τον φιλέ, όταν το service του συμπαίκτη σου είναι αδύναμο.

⦁ Μετακινήσου λίγο σε κάθε μπαλιά, για να καλύψεις το ανοιχτό γήπεδο

⦁ Παρακολούθησε τους αντιπάλους σου, όχι τον συμπαίκτη σου, όταν αυτός εκτελεί επιστροφή service ή κατά την διάρκεια της ανταλλαγής της μπάλας.

⦁ Άλλαξε πλευρά και μετακινήσου προς τα πίσω, στη γραμμή service, όταν ο αντίπαλός σου εκτελεί λόμπα πάνω από εσένα.

⦁ Προσπάθησε να «κόβεις» τις μπαλιές στο φιλέ συχνότερα, όταν ο συμπαίκτης σου είναι καλός στο service.

⦁ Προσπάθησε να «κόβεις» τις μπαλιές στο φιλέ συχνότερα, όταν ο συμπαίκτης σου εκτελεί το service στο κέντρο, παρά όταν το εκτελεί διαγώνια και ανοιχτά.

⦁ Προσπάθησε να «κόβεις» τις μπαλιές στο κέντρο σπανιότερα, όταν ο συμπαίκτης σου είναι καλός στο volley.

⦁ Παίξε πιο μακριά από το φιλέ, όταν αντιμετωπίζεις παίκτες που εκτελούν συχνά λόμπες.

⦁ Παίξε πιο κοντά στο φιλέ εναντίον παικτών που εκτελούν λόμπες σπάνια

⦁ Οπισθοχώρησε γρήγορα και πάρε θέση άμυνας, όταν οι αντίπαλοί σου ετοιμάζονται να εκτελέσουν smash.

⦁ Παίξε πιο μακριά από το φιλέ απ’ ότι παίζεις συνήθως, αν πιο είσαι δυνατός παίκτης από τον συμπαίκτη σου (για να καλύψεις περισσότερο χώρο στο γήπεδο).

⦁ Μερικές φορές προσποιήσου ότι θα «κόψεις» την μπάλα στο φιλέ.

⦁ Κατά την διάρκεια μιας συνεχόμενης ανταλλαγής μπαλιών, βλέπε την επιφάνεια των ρακετών των αντιπάλων σου.

Αν και η λόμπα δεν είναι ένα πρωτεύον χτύπημα στα διπλά, παραμένει όμως ένα ακόμη «όπλο» και για την επίθεση και για την άμυνα. Όταν έχεις την ικανότητα να εκτελείς μια ποικιλία χτυπημάτων και τα χρησιμοποιείς στο διπλό παιχνίδι, μπορείς να αντισταθμίσεις το δυναμικό παιχνίδι δύο επιθετικών αντιπάλων και να συμβάλλεις στην κατάκτηση του κάθε πόντου.

⦁ Χρησιμοποίησε την επιθετική λόμπα όταν ο αντίπαλός σου «κόβει» συχνά τις μπαλιές στο φιλέ.

⦁ Εκτέλεσε χαμηλή λόμπα ,όταν είσαι στην επίθεση και ψηλή όταν βρίσκεσαι σε άμυνα

⦁ Εκτέλεσε λόμπα βαθιά στο κέντρο του γηπέδου, όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις.

⦁ Εκτέλεσε λόμπα πάνω από τον αντίπαλό σου στο φιλέ και μετά πλησίασε το φιλέ.

Αν η λόμπα δεν είναι πρωτεύον χτύπημα στα διπλά, το smash στο διπλό παιχνίδι είναι σημαντικό και απαραίτητο. Αν δεν ξέρετε να εκτελείτε σωστά τα smash και το καταλάβουν οι αντίπαλοί σου φυλαχτείτε. Επειδή κάθε πόντος ξεκινάει με έναν παίκτη από κάθε ομάδα να βρίσκεται στο φιλέ, πρέπει να εξακριβωθεί νωρίς τι ακριβώς γίνεται σε εκείνη την πλευρά , όταν εκτελείται λόμπα προς τα εκεί.

Επίσης επειδή ο στόχος στα διπλά είναι να καταληφθεί ο χώρος κοντά στο φιλέ, όσο το δυνατόν νωρίτερα από την αντίπαλη ομάδα, πρέπει να είσαι ικανός να τελειώσεις τον πόντο, εκτελώντας ένα νικηφόρο smash.

 

Συμβουλές για την εκτέλεση smash στο διπλό παιχνίδι

 

⦁ Εκτέλεσε smash στη γωνία για να «ανοίξεις» το αντίπαλο γήπεδο.

⦁ Εκτέλεσε smash στη μέση του γηπέδου, για να δημιουργήσεις σύγχυση στους αντιπάλους σου.

⦁ Άφησε τον συμπαίκτη σου με το δυνατότερο smash να εκτελεί τα smash στο κέντρο.

⦁ Εκτέλεσε smash στους παίκτες που βρίσκονται στις πιο αδύναμες θέσεις.

⦁ Κράτα την ρακέτα σου σε μια σηκωμένη θέση.

⦁ Να αποφεύγεις τις ολοκληρωμένες αιωρήσεις.

Η χρησιμοποίηση του drop shot στο διπλό παιχνίδι δεν είναι καλή ιδέα. Μπορείς να εκτελέσεις ένα drop shot μόνο όταν οι αντίπαλοί σου βρεθούν τελείως εκτός θέσης και για να έχεις μεγαλύτερη επιτυχία εκτέλεσέ το στην πλευρά του πιο αργού παίκτη.

#Ηράκλειο #Κρήτη #Τένις #Άρθρα

Πηγή : tennis24 – Γεώργιος Σαγανης