Διαιτητής τένις : Λειτουργία διαιτητή.

Τι χρειάζεστε ως διαιτητής τένις;
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά:

Θέλετε λοιπόν να καθίσετε στην καρέκλα; Θέλετε να είστε «On» και «Out» στο Wimbledon; Είναι δυνατόν – αλλά δεν είναι εύκολο.

Θα πρέπει να έχετε πολλή αγάπη για το τένις, καθώς και ένα γεράκι και πλήρη αμεροληψία. Αν έχετε και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, συνεχίστε να διαβάζετε!

Υπάρχουν δύο τύποι διαιτητών:

Διαιτητές γραμμής και διαιτητές καρέκλας.

Αλλά πρέπει να έχετε τη γραμμή για να καθίσετε στην καρέκλα – άλλωστε, εδώ υπάρχει μια ιεραρχία!

Ένας διαιτητής είναι υπεύθυνος για κλήση όταν μια μπάλα πέσει μέσα ή έξω από τις γραμμές στον αγωνιστικό χώρο και ο διαιτητής της καρέκλας είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση του σκορ και τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Ποιος είναι ο μισθός ενός διαιτητή τένις;
Ένας τεχνικός μπορεί να κερδίζει περίπου 20.000 λίρες το χρόνο μόλις μπει στο επαγγελματικό παιχνίδι όπου οι περισσότεροι διαιτητές καρέκλας κερδίζουν περίπου 30.000 λίρες.

Μόλις φτάσετε στην κορυφή, μπορείτε να κερδίζετε περίπου 50-60.000 λίρες το χρόνο ως διαιτητής!

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτό το επάγγελμα, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων γυμναστικής, των εξόδων ταξιδιού και των στολών που έκανε ο Ralph Lauren, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την πιο σημαντική και ψηλότερη καρέκλα στο σπίτι!

Ωρες εργασίας
Οι ώρες εργασίας είναι φυσικά εντελώς εξαρτημένες από το πρόγραμμα, τα παιχνίδια μπορούν συχνά να συνεχίζονται επί ώρες και δεν υπάρχει διάλειμμα για τους διαιτητές, οι οποίοι πρέπει να είναι σταθερά στο κορυφαίο επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εξαιρετικά υψηλή πίεση στις ώρες εργασίας και δεν επιτρέπονται λάθη.

Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε ως διαιτητής τένις;
Θα πρέπει να ξεκινήσετε με βασική εκπαίδευση πριν χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνογνωσία σε τοπικές και περιφερειακές εκδηλώσεις.

Οι καλοί διαιτητές έχουν την ευκαιρία να ανέβουν τις βαθμίδες και στη συνέχεια να συνεχίσουν να διαιτητεύουν σε επαγγελματικά τουρνουά όπου κερδίζονται τα πραγματικά χρήματα.

Μόλις αποκτηθεί εμπειρία στον τομέα, οι καλύτεροι διαιτητές θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για το μάθημα διαπίστευσης διαιτητών καρέκλας.

Αυτό το μάθημα βασίζεται στις αποκτηθείσες γνώσεις ως διαιτητής και παρέχει επίσης μια εισαγωγή στο μάθημα του διαιτητή καρέκλας. Όσοι πετύχουν μπορούν να συνεχίσουν με αυτό.

Τι προπόνηση και πρόοδο πρέπει να κάνετε ως διαιτητής τένις;
Όταν ολοκληρώσετε με επιτυχία το μάθημα για να γίνετε διαιτητής και κριτής γραμμής, μπορείτε να ακολουθήσετε επιπλέον εκπαίδευση για να συνεχίσετε να αναπτύσσεστε ως διαιτητής.

Νιώθετε έτοιμοι να το κάνετε ένα βήμα παραπέρα; Διαβάστε τα πάντα για την προαγωγή σε περιφερειακό διαιτητή ή/και εθνικό διαιτητή παρακάτω.

Εθνικό μάθημα διαιτησίας

Εάν είστε ήδη περιφερειακός διαιτητής και θα θέλατε να ενεργείτε ως διαιτητής καρέκλας σε εθνικά τουρνουά και εκδηλώσεις, μπορείτε να παρακολουθήσετε το μάθημα Εθνικής Διαιτησίας. Στη συνέχεια ακολουθείτε ένα θεωρητικό έτος (εθνικός υποψήφιος 1) με μια θεωρητική εξέταση στο τέλος αυτού του έτους, ακολουθούμενο από ένα πρακτικό έτος (εθνικός υποψήφιος 2). Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών θα συμμετάσχετε πλήρως στην εθνική ομάδα διαιτητών και θα καθοδηγηθείτε από καταρτισμένους δασκάλους. Αυτό το μάθημα είναι δωρεάν.

Διεθνής κατάρτιση διαιτητών (ITF)

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης διαθέτει ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης διαιτητών. Αυτό χωρίζεται σε τρία επίπεδα:

•Επίπεδο 1: Εθνικό
Στο πρώτο επίπεδο, εξηγούνται οι βασικές τεχνικές. Το KNLTB παρέχει το εθνικό μάθημα διαιτησίας.
•Επίπεδο 2: Επίσημο Λευκό Σήμα ITF
Οι διαιτητές μπορούν να εγγραφούν για εκπαίδευση στο ITF κατόπιν σύστασης του KNLTB και να φτάσουν στο επίπεδο 2 μέσω γραπτής εξέτασης και πρακτικής εξέτασης (ITF White Badge Official).
•Επίπεδο 3: Διεθνής Επίσημος
Οι υπάλληλοι ITF White Badge που έχουν τη φιλοδοξία να γίνουν Διεθνής Υπάλληλος μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εκπαίδευση ITF κατόπιν σύστασης του KNLTB. Το Επίπεδο 3 ασχολείται με προηγμένες τεχνικές και διαδικασίες, ειδικές καταστάσεις και καταστάσεις άγχους που συναντά ένας διαιτητής στη διεθνή διαιτησία. Όσοι περάσουν τόσο τις γραπτές όσο και τις προφορικές εξετάσεις επιπέδου 3 μπορούν να κερδίσουν το Χάλκινο σήμα (διαιτητής έδρας) ή το Ασημένιο σήμα (διαιτητής και επικεφαλής διαιτητής).

Αυτοί που μπορούν να έχουν ψύχραιμο μυαλό, να έχουν κοφτερό μάτι και ικανότητα να συγκεντρώνονται επί ώρες είναι οι καλύτεροι διαιτητές, αυτοί που εντυπωσιάζουν σε τοπικό επίπεδο είναι συχνά εκείνοι που έρχονται να γίνουν επίσημοι στους πιο σημαντικούς αγώνες της ο κόσμος.

Θέλετε να γίνετε διαιτητής τένις;
Η καρέκλα (ή ο ανώτερος) διαιτητής κάθεται στην καρέκλα στο ένα άκρο του διχτυού. Καλεί το σκορ και μπορεί να αναιρέσει τους διαιτητές της γραμμής.

Ο διαιτητής της γραμμής παρακολουθεί όλες τις σωστές γραμμές. Η δουλειά του είναι να αποφασίσει αν η μπάλα είναι μέσα ή έξω.

Υπάρχουν επίσης διαιτητές που εργάζονται στα παρασκήνια, αλληλεπιδρούν με παίκτες και οργανώνουν πράγματα όπως η κλήρωση και η σειρά του παιχνιδιού.

Αυτό που χρειάζεστε για να είστε καλός διαιτητής:
•Καλή όραση και ακοή
•Εξαιρετική συγκέντρωση
•Ικανότητα να διατηρείται ψύχραιμος υπό πίεση
•Γίνετε ομαδικός παίκτης, ο οποίος μπορεί να δεχτεί εποικοδομητική κριτική
•Καλή γνώση των κανόνων
•Μια δυνατή φωνή!

Τι κάνει ένας διαιτητής τένις;
Ένας διαιτητής είναι υπεύθυνος για την κλήση των γραμμών στο γήπεδο τένις και ο διαιτητής της καρέκλας είναι υπεύθυνος για την κλήση της παρτιτούρας και την επιβολή των κανόνων του τένις. Πρέπει να δουλέψεις για να γίνεις διαιτητής καρέκλας ξεκινώντας ως διαιτητής γραμμής.

Τι φοράνε οι διαιτητές του τένις;
Το μπλε σακάκι, διαθέσιμο από προμηθευτές της High Street. Αυτά συχνά μπορούν να βρεθούν σε λογικές τιμές. Or το μπλε σακάκι, πανομοιότυπο με το μπουφάν που αποτελεί μέρος της επίσημης στολής ITTF για διεθνείς διαιτητές.

Μπορούν οι διαιτητές του τένις να πάνε στην τουαλέτα;
Το διάλειμμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τουαλέτα ή για την αλλαγή ρούχων, πρέπει να γίνει στο τέλος ενός σετ, εκτός εάν θεωρηθεί επείγον από τον διαιτητή του καθίσματος. Εάν οι παίκτες μπουν στη μέση ενός σετ, πρέπει να το κάνουν πριν από το δικό τους παιχνίδι σέρβις.

Πόσο πληρώνονται οι διαιτητές του Wimbledon;
Πληροφορίες από τους New York Times έδειχναν ότι το Wimbledon πλήρωνε διαιτητές περίπου 189 λίρες την ημέρα σε διαιτητές χρυσού σήματος. Το Γαλλικό Όπεν πλήρωσε 190 ευρώ ακόμη και για τους προκριματικούς γύρους του τουρνουά, ενώ το Όπεν Ηνωμένων Πολιτειών πληρώνει 185 $ ημερησίως για τους προκριματικούς γύρους.

Πόσο διαρκούν τα διαλείμματα στο τένις;
Στο επαγγελματικό παιχνίδι, δίνεται στους παίκτες περίοδος ανάπαυσης 90 δευτερολέπτων μεταξύ των αλλαγών. Αυτό παρατείνεται σε δύο λεπτά στο τέλος ενός σετ, αν και οι παίκτες δεν ξεκουράζονται με τον πρώτο διακόπτη του επόμενου σετ. Επιτρέπεται επίσης να φύγουν από το γήπεδο για να πάνε στην τουαλέτα και μπορούν να ζητήσουν θεραπεία στο γήπεδο τένις.

Συμπέρασμα
Μόλις μπορέσατε να διαβάσετε τα πάντα για τους διαιτητές τένις, πώς να γίνετε, σε ποιο επίπεδο και ποιες ιδιότητες χρειάζεστε.

Φυσικά χρειάζεστε έντονη όραση και εξαιρετική ακοή, αλλά πάνω από όλα μεγάλη συγκέντρωση και πολλή υπομονή.

Όχι μόνο μιλάω για υπομονή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά και για υπομονή που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε ολόκληρη τη διαδικασία στην κορυφή, αν αυτό είναι φυσικά το όνειρό σας.

#Τένις #Ηράκλειο #Κρήτη